Great White Shark
GLOBAL

Dua jerung dibunuh selepas pelancong diserang

SYDNEY 23 SEPT: Pihak berkuasa Australia membunuh dua jerung, selepas dua mangsa diserang ketika berada di Terumbu Karang Besar, iaitu destinasi popular dalam kalangan pelancong.

Kedua-dua mangsa, termasuk remaja berumur 12 tahun, masih dirawat di hospital selepas dibaham haiwan itu dalam kejadian berasingan pada awal minggu ini, di Kepulauan Whitsunday.

Jurucakap Jabatan Perikanan Queensland, berkata alat khas digunakan untuk menangkap jerung berkenaan, yang salah satu berukuran 3.3 meter.

“Jerung sebesar ini memang amat berbahaya kepada manusia, namun tidak diketahui sama ada mereka yang menyerang dan mengakibatkan kecederaan dua mangsa itu, baru-baru ini.

“Bangkai jerung itu akan dibawa ke daratan untuk dimusnahkan,” katanya.

Beliau berkata, alat khas akan diletakkan di kawasan terbabit hingga minggu depan, bagi mengurangkan risiko kemalangan kepada pengunjung.

Stesen penyiaran ABC berkata, insiden serangan jerung jarang berlaku di Kepulauan Whitsundays yang terletak di tengah-tengah Terumbu Karang Besar berkenaan, dan kali terakhir ia dilaporkan berlaku kira-kira lapan tahun lalu.

SUMBER: AFP

 


Pengarang :