Selangorkini
dav
PENDIDIKAN SELANGOR

EXCO rai pelajar bakal hadapi UPSR & PT3

OLEH SHEEDA FATHIL

KAJANG, 13 SEPT: Lebih 100 pelajar diraikan dalam Program Pecutan Akhir Pentaksiran Ujian Tingkatan Tiga (PT3) dan Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), di Sekolah Kebangsaan (SK) Saujana Impian, di sini, hari ini.

EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi serta Hal Ehwal Pengguna, Hee Loy Sian berkata, ia membabitkan 50 pelajar UPSR dan 52 pelajar tingkatan tiga dari sekolah sekitar Kajang, yang bakal menghadapi peperiksaan tidak lama lagi.

Katanya, program itu memberi banyak manfaat kepada pelajar terutama mereka yang kurang berkemampuan untuk hadir ke tuisyen.

“Program ini amat bagus dan saya optimis ia dilaksanakan pada setiap tahun serta dibuat dengan lebih meluas lagi.

“Saya mengucapkan selamat berjaya kepada semua pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan akan datang,” katanya selepas merasmikan Majlis Perasmian Penutupan Program Pecutan Akhir PT3 dan UPSR.

Sementara itu, Guru Besar SK Saujana Impian, Khatijah Yusof menyambut baik pelaksanaan program terbabit yang memberi pendedahan meluas kepada pelajar.

“Menerusi program ini, pelajar diberi pendedahan lebih meluas daripada guru di sekolah yang berbeza kerana kita bergabung juga dengan beberapa sekolah sekitar Kajang,” katanya.

Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Saujana Impian, Massita Mohamed Sin berkata, menerusi program itu, pelajar dan guru dapat berinteraksi dengan lebih dekat kerana ia membabitkan beberapa pembahagian kumpulan.

“Jika di dalam kelas, kadangkala pelajar malu untuk bertanya mungkin disebabkan bilangan terlalu ramai, namun program ini mendekatkan pelajar dan guru,” katanya.

Antara sekolah terbabit menjayakan program ini adalah SMK Sultan Abdul Aziz Shah, SMK Taman Jasmin, SMK Jalan Bukit, SK Kantan Permai, SK Kajang, SJK (C) Sungai Chua dan SK Kajang.


Pengarang :