Kerajaan sasar persekitaran lebih kondusif wanita bekerja | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Kerajaan sasar persekitaran lebih kondusif wanita bekerja

PERAI, 24 SEPT: Kerajaan berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk menambah baik dasar dalam menyediakan persekitaran lebih kondusif bagi wanita, terutamanya yang mempunyai anak kecil, untuk menceburi industri pekerjaan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, beliau mengambil maklum bahawa terdapat pelbagai halangan yang dihadapi wanita dengan anak kecil untuk menumpukan perhatian kepada kerja mereka.

“Kita nak lihat bagaimana nak perbaiki masalah keadaan itu, saya tahu memang mempunyai masalah menghadapi polisi untuk memperbaiki keadaan bagi wanita yang ada anak kecil.


“Kita mesti buat usaha bersama, antara tiga sektor iaitu swasta, kerajaan dan bukan kerajaan…wujudkan persekitaran yang kondusif yang boleh memperkasakan wanita,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Wanita dalam Ekonomi di sini hari ini.

Beliau berkata kerajaan telah meletakkan keutamaan untuk memastikan semua agensi mempunyai pusat jagaan harian (TASKA) di premis masing-masing bagi membolehkan wanita menumpukan perhatian kepada kerja mereka.

SUMBER: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next