Selangorkini
GLOBAL

Korban gempa dan tsunami Sulawesi melonjak 832 mangsa

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 30 SEPT: Jumlah korban akibat gempa bumi dan tsunami di pulau Indonesia di Sulawesi meningkat kepada 832 pada hari Ahad, kata agensi bencana nasional itu, sambil menambah ia menilai kawasan yang terkena menjadi lebih besar dari pada perkiraan pertama.

Ramai orang dilaporkan terperangkap di runtuhan bangunan ekoran gempa bumi 7.5 magnitud yang melanda pada hari Jumaat dan mencetuskan gelombang tsunami setinggi enam meter, jurucakap agensi Sutopo Purwo Nugroho memberitahu sidang akhbar.

Pihak berkuasa menjangkakan jumlah korban dan mangsa meningkat apabila berita tiba dari kawasan terpencil yang sukar dimasuki ekoran terputus perhubungan.

Puluhan orang dilaporkan masih terperangkap dalam runtuhan sebuah hotel di kota Palu, yang dilanda ombak.

Beratus-ratus telah berkumpul untuk perayaan di pantai bandar ketika dinding air dihancurkan pada waktu petang pada hari Jumaat, menyapu banyak kematian mereka dan memusnahkan apa pun di jalannya.

Presiden Indonesia Joko Widodo dijadualkan melawat pusat pemindahan di kota itu pada hari Ahad.

Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla, telah memberi amaran kepada angka kematian akibat gempa bumi dan tsunami yang melanda pulau Sulawesi itu dapat meningkat kepada ‘ribuan mangsa’, kerana lebih daripada 200 gempa susulan melanda wilayah itu.


Pengarang :