AGAMA SELANGOR

LGBT penyakit mental – Mufti Selangor

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 5 SEPT: Lesbian, Gay, Biseksual, dan Transgender (LGBT) dianggap sebagai penyakit mental, kata Mufti Selangor, Dato’ Mohd Tamyes Abdul Wahid.

Katanya, ‘penyakit’ itu amat membimbangkan kerana telah melawan fitrah, yang mana sepatutnya fitrah kehidupan manusia normal ialah hidup berpasangan.

“Sebagaimana telah diciptakan oleh ALLAH SWT, lelaki pasangannya
adalah perempuan. Begitu juga dengan haiwan, jantan pasangannya adalah betina.

“Berdasarkan kepada Al-Quran dan Hadith, hukum berkaitan LGBT adalah jelas haram dan bertentangan dengan ajaran lslam,” katanya dalam kenyataan.

Mohd Tamyes berkata, Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor telah memutuskan beberapa panduan hukum yang jelas bagi merungkai persoalan hukum berkaitan isu-isu LGBT.

Antaranya, melalui keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor memutuskan bahawa hukum perkahwinan antara Mak Nyah (yang telah ditukar jantina kepada perempuan) dengan lelaki adalah tidak sah dan dikira haram.

“Keduanya, hukum menukar jantina Mak Nyah adalah terang-terangan bertentangan dengan lslam kerana ALLAH SWT melarang mengubah kejadiannya, sepertimana Firman Allah dalam Surah An Nisa, ayat 119.

“Jawatankuasa Fatwa turut memutuskan bahawa wanita yang berpenampilan dan mempunyai gerak laku serta naluri seksual seperti lelaki iaitu Pengkid adalah haram di sisi lslam,” katanya.

Jabatan Mufti turut menegaskan, penetapan hukum terbabit bagi mendidik masyarakat supaya lebih peka dalam memahami dan melaksanakan hukum yang telah diputuskan para ulama berautoriti dalam negara.


Pengarang :