BERITA UTAMA PENDIDIKAN SELANGOR

MB: Rangka program khusus pelajar India tingkat mutu pendidikan

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 2 SEPT: Kerajaan Negeri bersedia merangka program khusus untuk pelajar India dalam usaha mempertingkatkan dan memperkukuhkan asas pendidikan kaum terbabit.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, Kerajaan Negeri tidak hanya mengeluarkan dana ketika janji Pilihan Raya, sebaliknya ia dikeluarkan setiap tahun tanpa gagal.

Katanya, sebanyak RM1.5 juta diperuntukkan tahun ini berbanding RM1 juta dikeluarkan untuk sekolah-sekolah Tamil bermula pada 2008.

“Jika tahun 60an atau 70an, kaum India berjuang untuk menubuhkan sekolah-sekolah Tamil dan sukar untuk menghantar anak-anak ke sekolah.

“Namun, hari ini, isu persekolahan bukan lagi menjadi isu kerana kesedaran menghantar anak-anak ke sekolah dipertingkatkan.

“Atas sebab itu, Kerajaan Negeri sentiasa memikirkan dan melihat keperluan semasa supaya mempersiapkan generasi muda dengan keperluan abad ke-21,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Anugerah Kecemerlangan Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah (UPSR) 2017 bagi Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil di Negeri Selangor.

Amirudin berkata, beliau percaya menerusi pendidikan merupakan satu instrumen yang kuat dan dapat mengubah seseorang daripada keadaan kurang baik kepada lebih baik.

“Individu-individu ini akan menjadi sebahagian daripada masyarakat yang akan turut sama aktif menyumbang kepada pembangunan negara dalam pelbagai segi.

“Saya akan melihat apakah bentuk bantuan atau program khusus untuk anak-anak ini selain kemudahan dan infrastruktur supaya mereka layak setanding kaum Cina dan Melayu di negeri ini,” katanya.

Beliau berkata, sebelum ke peringkat pengajian lebih tinggi, pendidikan asas amat penting untuk menyiapkan tapak dan mengukuhkan asas pengetahuan pelajar.

“Saya percaya pendidikan di sekolah rendah dapat membentuk murid berkeyakinan dan mampu meneruskan kecemerlangan mereka semasa di sekolah menengah dan seterusnya menemui kecenderungan dan minat selepas tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM),” katanya.

 


Pengarang :