Selangorkini
BERITA UTAMA GLOBAL

Rusia dedah Ukraine ‘dalang sebenar’ tragedi pesawat MAS MH-17

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 17 SEPT: Kementerian Pertahanan Rusia hari ini mendakwa Ukraine disebalik tragedi  pesawat Malaysian Airlines (MAS) jenis Boeing 777 MH17 yang ditembak jatuh pada 17 Julai 2014 lalu.

Agensi Berita Rusia RT NEWS melaporkan dalam sidang media Kementerian Pertahanan Rusia menyatakan nombor siri yang ditemui pada serpihan-serpihan Buk yang menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH17 di timur Ukraine menunjukkan ia dihasilkan pada tahun 1986, kata tentera Rusia. Roket itu dimiliki oleh Ukraine, kata mereka.

Terdapat dua nombor siri yang terdapat pada serpihan roket, yang telah menutup pesawat penumpang pada bulan Jun 2014, menurut pasukan penyiasat antarabangsa yang diketuai oleh Belanda. Mereka menandakan enjin dan muncung peluru itu.

Tentera Rusia pada hari Isnin mengatakan mereka mengesan peluru berpandu tertentu, yang mempunyai nombor siri 8868720.

Bercakap kepada wartawan, Jeneral Nikolay Parshin, menunjukkan jejak dokumen peluru berpandu Buk.

Menurut dokumen tersebut, sebahagian daripadanya telah dikemukakan untuk penyampaiannya, ia dihasilkan di kilang tentera di Dolgoprudny di rantau Moscow pada tahun 1986.

Peluru berpandu telah dihantar dari kilang pada 29 Disember 1986 dan dihantar ke unit ketenteraan 20152 yang terletak di kawasan yang sekarang menjadi Ukraine.

Ia kini dipanggil rejimen pertahanan anti-pesawat 223 pasukan bersenjata Ukraine, kata laporan itu. Unit itu mengambil bahagian dalam tindakan keras Kiev terhadap pemberontak di timur Ukraine pada Jun 2014, kata jeneral.

Foto Sumber: RT NEWS

Tentera Rusia juga mencabar rakaman video yang digunakan oleh kumpulan yang berpangkalan di UK Bellingcat, yang menyeru dirinya sebagai organisasi kewartawanan warga negara, untuk menyokong tuduhannya mengenai penyampaian pelancar Buk dari Rusia.

Kementerian Pertahanan menunjukkan klip video dengan beberapa rakaman, yang menonjolkan tidak konsiste, yang dikatakan membuktikan bahawa rakaman itu telah dimanipulasi untuk menyiarkan gambar peluncur ke latar belakang yang tidak ada pada asalnya.

Foto Sumber: RT NEWS

Video itu menunjukkan contoh bagaimana sebuah tangki Abrams boleh ditunjukkan dibawa oleh treler di jalan-jalan di Ukraine dengan cara yang sama.

Jeneral Igor Konashenkov, yang menganjurkan taklimat itu, mengingatkan bahawa Ukraine gagal menyediakan data radar dari stesennya kepada penyiasat Belanda.

Beliau juga mencadangkan bahawa dokumen arkib dari unit Ukraine, yang menerima peluru berpandu Buk kembali pada tahun 1986, akan digunakan untuk siasatan, kecuali Kiev mendakwa bahawa mereka tidak lagi tersedia.
Beliau menegaskan mandat undang-undang bahawa dokumen itu masih disimpan di Ukraine.

Foto Sumber: RT NEWS

Sebelum ini, pasukan penyiasat antarabangsa telah menuding kesalahan itu terhadap Moscow, mengatakan video dan bukti lain menunjukkan peluru berpandu yang diangkut ke dalam zon perang di timur Ukraine dari negara jiran Rusia.

Pada Mei laly, penyiasat antarabangsa berkata peluncur peluru berpandu yang digunakan untuk menembak MH17 di rantau Donetsk adalah sebahagian daripada angkatan tentera Rusia.

Wilbert Paulissen, ketua pasukan jenayah polis kebangsaan Belanda, berkata peluru berpandu itu ditembak dari Briged Anti-Pesawat Rusia ke-53.

Empat tahun lalu, pada 17 Julai 2014, sebuah pesawat Malaysia Airlines Boeing 777 yang terbang dari Amsterdam ke Kuala Lumpur terhempas berhampiran bandar Donetsk.

Kesemua 298 penumpang dan anak kapal pesawat mati. Kiev menuduh anggota militia tempatan menjatuhkan pesawat itu, sementara mereka mengatakan bahawa tidak ada senjata yang mampu menjatuhkan pesawat itu.

SUMBER: RT NEWS/ MIRROR UK

 


Pengarang :