NASIONAL

SST: 1 negeri 1 pegawai penerangan

SHAH ALAM, 4 SEPT: Setiap negeri akan mempunyai seorang pegawai khas yang bertanggungjawab memberi penjelasan berkaitan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) kepada orang ramai.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata individu itu bukan seorang pengarah tetapi pakar dalam sistem percukaian yang dapat membantu memberikan penjelasan lengkap berkenaan SST.

“Kita tidak perlukan ramai pegawai khas kerana bimbang akan memberikan jawapan berbeza dan boleh menyebabkan kekeliruan serta kelam-kabut,” katanya lapor BHOnline.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Taklimat SST bersama Menteri Kewangan, di sini, hari ini yang turut dihadiri Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Saifuddin Nasution Ismail; Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook; Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah dan Menteri Besar Negeri Sembilan, Aminuddin Harun.

Lebih 500 orang termasuk pemilik syarikat hadir mendengar sesi taklimat itu.

Pada masa sama, Guan Eng berkata, pegawai itu perlu menjawab semua aduan dikemukakan orang ramai berkenaan SST secara lisan.

Bagaimanapun katanya, jika orang ramai perlukan jawapan bertulis, mereka boleh mendapatkannya daripada Pengarah Kastam di setiap negeri masing-masing dalam tempoh seminggu.


Pengarang :