11 terkorban gempa bumi landa Haiti, terkuat sejak 2010 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Mohd Ezli Mashut

11 terkorban gempa bumi landa Haiti, terkuat sejak 2010

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 7 OKT: Sekurang-kurangnya seramai 11 terkorban dalam kejadian gempa bumi kuat yang melanda Haiti pada kekuatan 5.9 skala richter hari ini.

Gempa bumi yang dicatatkan itu adalah yang terkuat sejak 2010.


Portal Berita THE SUN UK melaporkan Badan perlindungan awam negara itu mengeluarkan kenyataan mengatakan beberapa orang cedera dan dirawat di hospital.

Ia juga mengatakan rumah-rumah telah musnah di Port-de-Paix, Gros Morne, Chansolme dan Turtle Island – antara bangunan yang rosak ialah gereja Saint-Michel di Plaisance.

Gempa itu dirasakan ringan di ibukota, Port-au-Prince, dan berpusat kira-kira 12 batu barat laut dari pantai utara dengan kedalaman 7.3 batu.

Presiden Haiti Jovenel Moïse mencatatkan pada Twitter: “Saya mendesak penduduk untuk bertenang, berikutan laluan gempa bumi yang pusatnya terletak di pantai barat laut.

“Sistem pengurusan risiko dan cawangan-cawangan serantau Perlindungan Awam bersedia untuk membantu penduduk kawasan yang terjejas.”

Perdana Menteri Haiti, Jean-Henry Céant meminta orang ramai supaya “berhati-hati dan tenang” katanya di Twitter.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next