SUKANKINI

Bekas pemain badminton negara Chee Tean maut di Republik Czech

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 1 OKT: Bekas pemain badminton negara, Tan Chee Tean maut dalam kemalangan kereta di selatan Brno, Republik Czech.

Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Datuk Seri Norza Zakaria menerusi kenyataan merakamkan ucapan takziah dan berdukacita atas kehilangan bekas pemain mereka.

“Saya amat sedih mendapat khabar berita mengenai Chee Tean. Beliau merupakan seorang bakat muda yang istimewa, mampu bermain dalam kedua-dua pasukan regu campuran dan lelaki.

“Pemergiannya merupakan satu kehilangan besar yang bukan hanya untuk keluarganya tetapi juga kepada penyokong badminton. Ingatan kami di BAM bersama keluarganya dan rakan-rakannya pada waktu yang amat sukar ini,” katanya.

Pemain pasukan regu berumur 24 tahun itu berkunjung ke Austria semasa kemalangan pada 28 September lalu selepas bertanding di Terbuka Czech.

Chee Tean meninggalkan pasukan kebangsaan pada Februari tahun ini selepas berkhidmat selama enam tahun di mana beliau menduduki tempat kedua sebanyak dua kali di Terbuka Bangladesh (bersama Tan Wee Gieen dalam regu lelaki) dan Cabaran Antarabangsa Thailand (bersama Shevon Lai Jemie dalam regu campuran) pada 2015.

 

Kredit Foto: The Star


Pengarang :