NASIONAL

Cadangan insurans kelompok bagi atasi kerugian petani akibat bencana

TUMPAT, 28 OKT: Insurans berkelompok akan dicadangkan bagi mengatasi masalah petani yang mengalami kerugian akibat pelbagai bencana terutamanya banjir, kata Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MoA) Datuk Mohd Sallehuddin Hassan.

Katanya sebelum ini, kementerian akan menggunakan tabung bencana membantu petani yang berdepan pelbagai masalah selepas bencana terutamanya banjir.

“Bagi tahun akan datang, kementerian bakal memperkenalkan insurans kelompok dan menilai kaedah mana yang lebih sesuai untuk insurans berkenaan.

“Kajian mengenai perkara berkenaan kini sudah di peringkat akhir perbincangan dan dijangka akan dibentangkan di Parlimen tahun hadapan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Bengkel Agroprenuer Muda Jajahan Tumpat di sini, hari ini.

Mengulas mengenai program berkenaan, Mohd Sallehhuddin berkata MoA mensasarkan sekurang-kurangnya 1,000 peserta menyertai Program Agroprenuer Muda yang dijalankan kementerian itu.

“Ini satu usaha yang dilakukan kerajaan untuk menarik perhatian golongan belia menceburi bidang pertanian selain sebagai pengganti kepada mereka yang sudah berusia.

“Setakat ini, hanya 30 peratus golongan muda menceburi bidang pertanian dan kita mahu lebih ramai lagi memohon menyertainya,” katanya.

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :