Selangorkini
GLOBAL

Gunung Soputan di Sulawesi Utara meletus, elak dekati gunung

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

SULAWESI UTARA 3 OKT: Gunung Soputan di Kabupaten Minahasa Tenggara, di kawasan Sulawesi Utara, meletus hari ini (Rabu) pada jam 08.47 WITA.

Ketua Pusat Data Maklumat dan Humas BNPB, Sutopo Purwo Nugroho menjelaskan, berdasarkan laporan Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi ( PVMBG) dari Pos Pengamatan Gunung Soputan, tinggi ruang abu gunung berapi diperhatikan kira-kira 4,000 meter di atas puncak kawah atau 5.809 meter di atas permukaan laut.

“Kolum abu dengan tekanan kuat diperhatikan berwarna kelabu hingga coklat dengan intensiti tebal condong ke arah barat dan barat laut.

“Erupsi ini terakam di seismogram dengan amplitud maksimum 39 mm dan tempoh kira-kira 6 minit, ” kata Sutopo lapor Media Tempatan Indonesia Kompas.com.

Sutopo berkata hujan abu gunung berapi dijangka jatuh di kawasan di barat-barat laut Gunung Soputan.

“Pengawasan BPBD masih belum ada laporan mengenai dampak letusan Soputan. BPBD membahagikan masker kepada masyarakat,” kata Sutopo.
Pada masa ini, Gunung Soputan berada pada Tahap III Status (Standby).

Sutopo merayu kepada orang ramai agar tidak aktif di semua kawasan dalam radius 4 kilometer dari puncak Gunung Soputan.

Masyarakat juga dinasihatkan agar tidak memasuki kawasan pengembangan sektor ke barat-barat daya sejauh 6.5 km dari puncak Soputan.

“Orang ramai di sekitar Gunung Soputan dinasihatkan untuk menyediakan topeng yang menutupi hidung dan mulut, untuk menjangkakan bahaya potensi masalah pernafasan jika terdapat hujan lebat,” katanya.

Foto Sumber: Twitter BPNP Indonesia


Pengarang :