EKONOMI

Harga minyak mentah dunia stabil

SINGAPURA 23 OKT: Harga minyak stabil hari ini berikutan janji Arab Saudi untuk memainkan peranan dalam pasaran tenaga, walaupun sentimen kekal memberikan kebimbangan menjelang sekatan Amerika Syarikat (AS) terhadap Iran yang akan bermula bulan depan.

Niaga hadapan Brent didagangkan pada AS$79.87 setong, empat cents mengatasi penutup akhirnya.

Niaga hadapan AS West Texas Intermediate (WTI) pula berada pada AS$69.41 setong, naik lima cents daripada penutup akhirnya.

Sekatan AS terhadap eksport minyak Iran dijangka bermula 4 November ini dengan Washington memberi tekanan kepada kerajaan dan syarikat di seluruh dunia untuk turut sama menyertai mereka dan mengurangkan import daripada negara Asia Barat.

Pengeksport utama minyak mentah, Arab Saudi telah berjanji akan mengekalkan bekalan dalam pasaran biarpun berhadapan dengan kritikan meluas berhubung pembunuhan wartawannya, Jamal Khashoggi.

Terdapat kebimbangan bahawa pasaran akan mengecil berikutan sekatan terhadap Iran dan Arab Saudi boleh mengurangkan bekalan sebagai membalas kemungkinan sekatan dikenakan terhadapnya berhubung dengan pembunuhan Khashoggi.

SUMBER: REUTERS


Pengarang :