Selangorkini
PBT SELANGOR

Hari Tanpa Kenderaan MDHS diteruskan

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

HULU SELANGOR, 31 OKT: Hari Tanpa Kenderaan anjuran Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) bakal diteruskan setiap bulan selepas mendapat sambutan menggalakkan daripada orang ramai.

Yang Dipertuanya, Shukri Mohamad Hamin berkata, tempoh percubaan selama tiga bulan berjaya mencapai sasaran ditetapkan dengan penyertaan lebih 2,000 pengunjung.

Katanya, inisiatif program itu selaras pelaksanaan Program Teknologi Hijau Tahun 2018 dan Sustainable Development Goals (SDG).

“Program ini dapat memberi kesedaran pentingnya mencintai alam sekitar dan kami menjadi Pihak Berkuasa Tempatan bertaraf majlis daerah pertama, di negeri ini yang menganjurkan Hari Tanpa Kenderaan,” katanya dalam kenyataan.

Pada masa sama, katanya, bandar Kuala Kubu Bharu dipilih sebagai lokasi program berdasarkan kesesuaiannya daripada segi susun atur jalan dan bandar.

Katanya, pengunjung turut berpeluang menikmati keindahan landskap dan reka bentuk bangunan bersejarah yang dirancang menggunakan konsep bandar taman.

“Program ini akan diadakan pada setiap Sabtu minggu ketiga, bermula jam 7 pagi hingga 12 tengahari.

“Eco Free Market antara yang menjadi tumpuan apabila memberikan pelbagai barangan hasil sumbangan orang ramai kepada pengunjung secara percuma,” katanya.


Pengarang :