NASIONAL

Kebebasan navigasi Laut China Selatan perlu kekal tanpa halangan

OLEH SHEEDA FATHIL

KUALA LUMPUR, 12 OKT: Kebebasan navigasi di Laut China Selatan perlu dikekalkan di Malaysia tanpa wujudnya sebarang halangan, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata, rantau ini mesti kekal sebagai zon keamanan, kebebasan dan berkecuali serta tidak boleh dibenarkan menjadi militari.

“Asia Tenggara melihat China sebagai ‘raksasa’ ekonomi baharu, namun timbulnya keraguan kerana kekuatan ketenteraannya.

“Dalam hal ini, komitmen China terhadap pembangunan damai sangat penting bagi kemakmuran berterusan di rantau ini,” katanya semasa sesi ucaptama penutup pada Persidangan China 2018, di sini, semalam.

Mohamed Azmin berkata, pada masa lalu, tentera mungkin digunakan oleh kuasa tertentu bertujuan mengenakan ke atas negara-negara lemah tetapi China berdagang di Melaka selama dua abad dengan damai.

“Sekiranya terdapat sebarang niat imperialis, China boleh menjajah Melaka pada masa itu, tetapi kuasa-kuasa Barat yang melakukannya,” katanya.

Beliau berkata, hubungan dua hala antara China dan Malaysia harus dilihat daripada sudut sejarah panjang itu, bukan dengan perang atau kolonisasi, namun oleh perdagangan dan pertukaran budaya yang kuat.

“Hari ini, kita mengharapkan China untuk menyediakan kepimpinan global bukan sahaja dalam bidang ekonomi tetapi dengan kuasa lembut untuk memajukan nilai sejagat seperti kebebasan bersuara, saling menghormati dan keadilan.

“Menjadi hampir dengan China, perkembangan geopolitik di Asia Tenggara dilihat sebagai pengaruh terhadap perdagangan, diplomasi dan keselamatan yang China mungkin ada di seluruh dunia,” katanya.

Ketika Malaysia menyusun semula ekonomi dengan memberi tumpuan kepada pembangunan seimbang dan mengutamakan semula projek dan programnya, Mohamed Azmin berkata, beliau perlu menekankan bahawa walaupun nisbah hutang kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) besar, kerajaan tetap komited melakukan semua yang diperlukan demi menjana pertumbuhan ekonomi dan mengeksploitasi semua peluang yang akan memberi manfaat kepada rakyat.

“Saya tidak boleh menafikan betapa pentingnya pertumbuhan, saya memberi jaminan bahawa kerajaan akan terus melabur dalam infrastruktur, pendidikan dan teknologi yang produktif.

“Daripada melihat Malaysia Baharu dengan kebimbangan, saya mendesak perniagaan China untuk melihat kita menerusi harapan dan peluang.

“Sekarang, lebih daripada sebelumnya, Malaysia adalah salah satu tempat yang paling menarik di Asia Tenggara untuk melakukan perniagaan,” katanya.

China kekal sebagai rakan dagang tunggal terbesar Malaysia, menyumbang 16.4 peratus kepada jumlah eksport dan import gabungan negara, pada 2017.

Tahun lalu, nilai perdagangan dua hala antara kedua negara meningkat sebanyak 20.6 peratus untuk mencapai RM290.7 bilion.


Pengarang :