Selangorkini
EKONOMI NASIONAL

Kerajaan boleh pertimbang cukai kereta, aksesori mewah

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 10 OKT: Cadangan memperkenalkan cukai tidak membebankan rakyat yang mahu dilaksanakan kerajaan perlu membabitkan golongan berpendapatan tinggi sahaja.

Bekas Timbalan Pengarah Bank Negara Malaysia , Dr Rosli Yaakob berkata, antara cukai yang boleh dipertimbangkan adalah kenderaan yang mempunyai kapasiti enjin besar dan mewah seperti Mercedes Benz, Bentley, BMW serta Hummer.

“Kereta mewah seperti ini hanya orang kaya sahaja yang beli tetapi bagi golongan berpendapatan rendah, mereka tidak akan membeli kenderaan seperti ini,” katannya ketika dihubungi SelangorKini.

Katanya, selain kenderaan mewah, produk yang memberi kesan buruk kepada kesihatan seperti arak, rokok dan minuman soda yang mengandungi kadar gula tinggi juga boleh dipertimbangkan untuk kenaikan cukai.

Bagaimanapun Dr Rosli berkata, kerajaan perlu memperketatkan penguasaan undang-undang bagi membendung penyeludupan yang semakin berleluasa ekoran kesan kenaikan cukai.

“Produk lain yang boleh dikenakan cukai adalah aksesori seperti jam berjenama mewah dan barangan kemas selain menaikkan cukai korporat pada kadar kompetitif berbanding negara lain.

“Kena kaji dahulu berapakah cukai korporat di Singapura, Thailand dan Indonesia kerana jika mereka kenakan 20 peratus, kita tidak boleh lebih daripada itu kerana boleh membantutkan minat pelabur asing masuk ke Malaysia.

“Kerajaan juga boleh mempertimbangkan untuk menaikkan menaikkan kadar cukai pendapatan bagi golongan berpendapatan isi rumah tinggi,” katanya.


Pengarang :