Selangorkini
SELANGOR SENI

Kerajaan Negeri galak usaha angkat seni warisan & budaya

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

PUCHONG, 20 OKT: Kerajaan Negeri sentiasa menyambut baik usaha memartabatkan seni warisan dan budaya supaya terus dapat diwarisi generasi akan datang.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, usaha itu dipergiatkan menerusi beberapa program berasaskan kesenian dan kebudayaan.

“Ia dilaksanakan di setiap pelusuk daerah dan kampung tanpa meminggirkan sesuatu kaum, budaya, seni dan adat orang Asal yang sangat unik serta berharga.

“Contohnya, melalui penganjuran karnival kesenian dan kebudayaan, ia boleh memberi pendedahan serta merapatkan semua golongan tidak mengira bangsa, umur juga budaya.

“Selain itu, program seperti ini akan dapat mempromosikan warisan, kebudayaan dan kesenian orang Asal kita,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan sempena Majlis Perasmian Karnival Kebudayaan Dan Kesenian Orang Asli 2018, di Padang Perkampungan Orang Asal Sungai Rasau Hilir, Batu 14, di sini, hari ini.

Seramai 410 wakil orang Asal dari pelbagai lokasi di Selangor terbabit sama dalan menjayakan festival berkenaan.

Mengulas lanjut, Amirudin berkata, Kampung Sungai Rasau antara 30 perkampungan Orang Asal yang masih mengekalkan amalan tradisi, meskipun diasak kepesatan pembangunan di era kemodenan abad ke-21.

“Terdapat hampir 30 perkampungan orang Asal yang rata-ratanya adalah Suku Temuan dan sebahagian daripada mereka yang diraikan di sini iaitu dari kawasan Sungai Melut, Bukit Cheeding Banting, Orang Asli Bukit Kemandol, Jenjarum dan juga di Bukit Bandaraya, Shah Alam.

“Kampung Sungai Rasau berkeluasan hampir 200 ekar dengan kependudukan seramai 338 orang dan mempunyai 116 buah rumah melibatkan 50 keluarga yang beragama Islam.

“Bagaimanapun, semua komuniti orang Asal di sini tetap mendapat perhatian daripada Kerajaan Negeri,” katanya.

Terdahulu, edisi ketiga penganjuran bagi 2018 itu antara komitmen diambil Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) sebagai wadah memperkenal dan memberi pendedahan kepada orang awam termasuk pelancong, mengenai seni serta budaya masyarakat Asal.

Justeru, Amirudin berharap, program sedemikian dapat diteruskan pada masa hadapan supaya semua masyarakat dapat meraikan kekayaan kebudayaan dan kesenian, sekali gus mempertingkatkan industri pelancongan di Selangor.


Pengarang :