Selangorkini
GLOBAL

Kes bunuh Khashoggi mesti diambil peduli semua pihak

MANAMA 27 OKT: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Jim Mattis memberi amaran kepada pemimpin-pemimpin Arab hari ini bahawa pembunuhan wartawan Arab Saudi, Jamal Khashoggi dalam kedutaan di Istanbul ‘mesti diambil peduli semua pihak’.

Beliau yang berkata dalam satu mesyuarat di Manama, Bahrian bahawa AS tidak bertolak ansur dengan tindakan kejam dilakukan ke atas Khashoggi menerusi cara keganasan.

“Kegagalan mana-mana negara mematuhi nilai-nilai murni antarabangsa dan kedaulatan undang-undang hingga melemahkan kestabilan serantau di mana kita amat memerlukannya,” katanya.

Pengkritik Putera Mahkota, Mohammed bin Salman, Khashoggi dilaporkan dibunuh selepas memasuki kedutaan Arab Saudi di Istanbul pada 2 Oktober lalu.

Kelmarin, Pengarah Biro Siasatan Persekutuan (FBI), Gina Haspel memberi taklimat kepada Presiden AS, Donald Trump mengenai perkembangan terkini dalam siasatan selepas misi pencarian fakta ke Turki.

Media pro kerajaan Turki berkata bahawa pegawai perisikan menunjukkan rakaman video dan pita audio kepada Haspel mengenai pembunuh Khashoggi yang berkumpul di luar kedutaan.

Kes pembunuhan Khashoggi mencetuskan kemarahan dunia selain menjejaskan hubungan dengan Riyadh yang mana Washington berharap mereka dapat membantu mengekang pengaruh Tehran di Asia Barat.

SUMBER: AFP

 


Pengarang :