Kota Palu: Jaringan komunikasi di beberapa tempat kembali pulih | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Kota Palu: Jaringan komunikasi di beberapa tempat kembali pulih

KOTA PALU (Sulawesi), 7 OKT: Jaringan komunikasi yang terjejas di beberapa tempat di Kota Palu, bandar paling teruk mengalami kemusnahan akibat gempa bumi berukuran 7.5 pada skala Richter dan tsunami di Sulawesi pada 28 Sept lepas, kini mulai pulih.

Tinjauan Bernama mendapati talian telefon serta kemudahan internet sudah kembali pulih seperti biasa di beberapa tempat di bandar berkenaan, namun di kawasan yang mengalami kemusnahan teruk seperti di Patebo dan Donggala, keadaan sistem komunikasinya masih tidak berubah.

Selain itu, Bernama difahamkan syarikat telekomunikasi (telco) tempatan turut memberi panggilan percuma selama seminggu kepada mangsa yang berada di bandar itu untuk menghubungi keluarga masing-masing.


Seorang mangsa, Kamilah Entu, 29, berkata dia bersyukur talian komunikasi telah kembali pulih seperti biasa di Kota Palu selepas terhenti sejurus kejadian itu berlaku.

“Selepas tsunami serta gempa berlaku, talian komunikasi tidak stabil, ada di beberapa kawasan terus tiada talian menyebabkan kami terputus hubungan selama dua hari dengan dunia luar. Sekarang Alhamdullilah, keadaan jaringan komunikasi sudah kembali pulih…saya dimaklumkan rakan, kabel komunikasi banyak putus serta tiangnya tumbang ketika bencana itu,” katanya ketika ditemui di sini.

SUMBER: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next