Selangorkini
SELANGOR

MB alukan laporan bebas, hargai peranan media

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 5 OKT: Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari tidak berkecil hati terhadap laporan kritikal yang dilihat tidak memihak kepada pentadbiran Kerajaan Negeri.

Amirudin berkata, sebaliknya beliau percaya laporan bebas pihak media merupakan bahagian penting untuk beliau menambahbaik pentadbiran Kerajaan Negeri.

“Terus terang saya tidak berkecil hati dengan laporan media sepanjang 100 hari pentadbiran saya.

“Ini kerana kebebasan media untuk memberi laporan tepat perlu dipertahankan untuk proses semak dan imbang,” katanya pada Majlis Ramah Mesra Dan Hi-Tea YAB Dato’ Menteri Besar Selangor Bersama Media di Hotel Concorde di sini, hari ini.

Amirudin berkata, Kerajaan Negeri sedia terima teguran dilontarkan pengamal media menerusi berita, rencana dan lain-lain.

Katanya, sudah menjadi tradisi, Selangor sentiasa mendapat tumpuan media ekoran status negeri itu penanda aras dalam pelbagai aspek khasnya sektor ekonomi.

Ketika menyentuh peristiwa bersejarah perubahan Kerajaan Persekutuan pada Mei lalu, Amirudin menyifatkannya sebagai bukti rakyat tidak mudah terpedaya dengan berita palsu dan berat sebelah memenangkan satu pihak.

“Akhirnya rakyat membuat keputusan walaupun ada media cuba memimpin untuk mempercayai propaganda mereka,” katanya lagi.

Terdahulu, kira-kira lebih 100 pengamal media hadir pada majlis itu.


Pengarang :