Remaja terlanjur perlu dapatkan bantuan cari jalan selesai | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Norhayati Umor

Remaja terlanjur perlu dapatkan bantuan cari jalan selesai

OLEH NORHAYATI UMOR

KUALA LUMPUR, 16 OKT: Remaja yang terlanjur sehingga mengandung anak luar nikah tidak perlu takut untuk tampil ke hadapan bagi menyelesaikan masalah berkenaan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, sebaliknya, remaja itu perlu mendapatkan bantuan dan mencari jalan penyelesaian.


Katanya, bertindak sendiri akan menyebabkan sebarang kemungkinan berlaku, sedangkan kerajaan mempunyai saluran yang boleh membantu.

“Saya menggesa remaja yang hamil jangan takut meminta bantuan. Pergi dapatkan bantuan, apa yang berlaku bukan pengakhiran kerana kita semua membuat kesilapan dalam kehidupan.

“Anda perlu ke hadapan kerana ada orang yang sanggup membantu,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Fiqh dan Muzakarah, di Institusi Sosial Malaysia (ISM), di sini.

Pada masa sama, Dr Wan Azizah yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat mengulas insiden remaja dan bayi ditemui mati di bilik mandi di Parit Buntar

Katanya, beliau sedih mendengar mengenai kes itu dan dimaklumkan bahawa siasatan polis sedang dijalankan.

“Ini adalah kes polis, dan saya meminta kementerian untuk mencari maklumat mengenai perkara ini sebelum saya boleh memberi sebarang komen.

“Saya sedih mendengar kejadian ini, sebab itu kita memerlukan lebih banyak pendidikan yang membabitkan semua aspek supaya tidak berlaku lagi pada masa akan datang,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next