Selangorkini
SELANGOR WANITA & KEBAJIKAN

Selangor komited lindungi kaum wanita, perkasa institusi keluarga

OLEH NORHAYATI UMOR

KUALA LUMPUR, 16 OKT: Kerajaan Negeri sentiasa komited melindungi dan menegakkan kehormatan serta hak kaum wanita dan kanak-kanak sebagai usaha memperkukuhkan institusi kekeluargaan.

EXCO Kesihatan, Pemerdayaan Wanita dan Keluarga, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, komitmen itu dizahirkan kerana kerajaan bimbang dengan isu keganasan rumah tangga khususnya yang semakin meningkat pada kadar yang membimbangkan.

Katanya, sejumlah 50,658 kes rogol, pencabulan, perbuatan seks tidak normal, gangguan seksual dan keganasan rumah tangga direkodkan oleh Kementerian Pembangunan, Wanita, Keluarga dan Masyarakat dari 2013 hingga Mei 2018.

Beliau berkata, daripada jumlah berkenaan, Selangor, Johor dan Kedah merekodkan kes tertinggi dalam semua kategori dalam tempoh lima tahun itu.

“Sebanyak bagi jenayah seks, sebanyak 3,439 kes dilaporkan dari Januari hingga Mei tahun ini.

“Manakala, jumlah kes yang diselesaikan hanya kira-kira 40 peratus daripada jumlah kes yang dilaporkan.

“Malangnya, mangsa ini kebanyakannya wanita, kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun. Apa yang lebih membimbangkan, pelaku pada masa kini tidak takut atau tidak malu untuk mengekalkan keganasan mereka dalam keadaan terbuka,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Persidangan Antarabangsa dan Muzakarah Fikh, di Institusi Sosial Malaysia (ISM), di sini.

Hadir sama, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Rektor Kolej Universiti Islam Malaysia, Prof Dato’ Dr Abdul Halim Tamuri.

Pada masa sama, Dr Mariah berkata, program keibubapaan perlu diperkasa bagi memastikan supaya golongan lelaki menyedari peranannya bukan sekadar pencari nafkah tetapi pelindung isteri dan anak-anak.

“Diharap wacana fikah mengenai pemberdayaan keluarga bukan sahaja akan menyentuh isu-isu berkaitan dengan wanita, tetapi juga pemberdayaan para suami dan bapa.

“Selain pemberdayaan ibu bapa, wacana fiqh juga harus menangani aspek kebajikan kanak-kanak,” katanya.

 


Pengarang :