NASIONAL

‘Sarawak Untuk Sarawak’ bertentangan semangat Malaysia Baharu – Hannah

SHAH ALAM, 2 OKT: Slogan ‘Sarawak Untuk Sarawak’ disifatkan sebagai tidak sesuai dalam semangat Malaysia Baharu yang memupuk perpaduan rakyat tanpa mengira wilayah, kaum dan agama.

Timbalan Menteri Wanita dan Pembangunan Keluarga, Hannah Yeoh menafikan dakwaan yang menuduh beliau kononnya tidak menghormati kedaulatan negeri itu apabila mempertikaikan slogan tersebut dalam sebuah forum di Kuching minggu lalu.

“Negara ini telah lama dipisahkan dengan isu perkauman dan agama dan hari ini timbul pula sentimen seperti Sarawak untuk orang Sarawak sahaja. Kita memerlukan Malaysia Baharu yang menyatukan kita semua.

Media tempatan di Sarawak menyerang saya dengan mendakwa saya gagal menghormati Sarawak. Malangnya, serangan tersebut tersasar jauh dari kebenaran,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Terdahulu, Hannah yang juga Naib Ketua Wanita DAP memberi ucapan pada forum bertajuk “Apakah peranan kita dalam Malaysia Baharu?” di Kuching, Sarawak pada 29 September lepas.

Dalam ucapannya, beliau menekankan isu masa depan anak muda Malaysia terutamanya melibatkan isu kanak-kanak.

Beliau turut bertemu pihak berkepentingan di Sarawak bagi membincangkan mengenai kaedah menangani isu perkahwinan kanak-kanak dan perkahwinan adat bagi memahaminya dengan lebih baik, di samping melibatkan diri dan mendapatkan maklum balas.

Dalam kenyataannya, Ahli Parlimen Segambut itu juga berkata, Kerajaan Persekutuan yang diterajui Pakatan Harapan mengiktiraf hak dan kedudukan Sarawak serta Sabah dalam Malaysia menerusi penguatkuasaan Perjanjian Malaysia 1963.

“Jika kita benar-benar berhasrat mahu melihat ia menjadi kenyataan dalam erti kata sebenar, maka setiap entiti dalam persekutuan ini harus memperlihatkan komitmen untuk menjayakannya.

“Sebarang sentimen atau retorik politik yang bertujuan mengasingkan antara satu entiti dan mengasingkan rakyatnya daripada sebuah negara yang lebih besar, slogan seperti Sarawak untuk orang Sarawak, Sabah untuk orang Sabah, atau Semenanjung Malaysia untuk pihak yang lain, bukanlah sesuatu yang sihat dalam pembinaan sesebuah negara,” katanya.

Hannah juga percaya, Malaysia Baharu yang dikecapi hari ini memerlukan strategi baharu bagi memperbaiki masalah lampau dan mengulangi kaedah lama yang sama pastinya tidak akan menghasilkan keputusan yang berbeza.


Pengarang :