SELANGOR YB ACTIVITIES

Suee Lim botakkan kepala sokong kempen bantu pesakit kanser

OLEH AFIX REDZUAN

SETIA ALAM, 6 OKT: Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Ng Suee Lim bersama hampir 800 individu membotakkan kepala masing-masing sebagai tanda sokongan kepada kempen ‘Bald & Beautiful 3.0’ anjuran Yayasan Khind Starfish bagi membantu persatuan penyakit kanser.

Bertemakan ‘Go Bald, Raise Fund, Spread Love’, kempen ini berlangsung di Galeri Pameran Eco Ardence, Setia Alam dan berjaya mengutip dana hampir RM2 juta.

Suee Lim yang ditemui berkata, beliau terpanggil untuk membotakkan kepala sebagai tanda sokongan kerana pernah melalui detik sukar melihat pesakit kanser bertarung melawan penyakit.

“Saya terpanggil untuk menyokong kempen ini kerana syarikat Khind berasal dari Sekinchan yang bertujuan mengutip dana untuk didermakan kepada NGO pesakit kanser.

“Saya sendiri pernah melihat liku-liku dan penderitaan yang dilalui pesakit kanser tambahan mendiang isteri saya, Er Bee Ha meninggal dunia pada 2016 akibat kanser payudara.

“Beliau menghadapi kanser sejak 2004 dan pulih sebelum penyakit sama menyerangnya pada 2015,” katanya.

Dalam majlis sama, Pengerusi Yayasan Khind Starfish, P K Cheng berkata, kempen ini diteruskan buat kali ketiga kerana pihaknya melihat kesedaran masyarakat terhadap penyakit kanser masih rendah.

“Banyak kumpulan yang berkaitan penyakit kanser ini kekurangan dana untuk membantu.

“Kami tampil mewujudkan inisiatif ini dan sangat kagum dengan sokongan yang diberikan masyarakat terhadap kempen ini,” katanya.

Kempen ini kali pertama dianjurkan pada Oktober 2012 dan berjaya mengutip RM250,00 manakala kutipa RM1.2 juta dicapai dalam anjuran kali kedua.

 


Pengarang :