AGAMA SELANGOR

Tepis maklumat ‘viral’ tidak tepat – JAKIM

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 18 OKT: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menyarankan umat Islam supaya memegang prinsip dan ajaran Islam dalam meneliti serta menapis maklumat tular berunsur agama khususnya berkaitan fatwa juga hukum.

Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan Insan)nya, Dato’ Paimuzi Yahya berkata, sifat berhati-hati dan tabayyun menapis maklumat itu perlu dijadikan amalan dalam kehidupan, lebih lagi pada zaman revolusi teknologi ketika ini.

Katanya, umat Islam juga perlu menjadikan agensi berautoriti seperti Jabatan Mufti sebagai rujukan dalam konteks hukum dan fatwa.

“Ini kerana, agensi ini diberikan mandat dan tanggungjawab oleh kerajaan dalam menangani isu berkaitan hukum dan fatwa.

“Tanpa sifat berhati-hati dalam berhadapan maklumat pelbagai ini, ia dikhuatiri akan menatijahkan kesan negatif kepada masyarakat.

“Lebih lagi jika ia ditularkan lalu menjadi polemik yang boleh mendatangkan keresahan dalam masyarakat, oleh itu ia menjadi kewajiban kepada semua,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Seminar Pendidikan Fatwa negeri, di Dewan Syarahan dan Muzakarah Islam, Majlis Sultan Abdul Aziz Shah, di sini.

Hadir sama Mufti Selangor, Dato’ Setia Mohd Tamyes Abd Wahid.

Selain itu, Paimuzi juga mahu pendidik lebih peka berdepan masyarakat dan memantapkan diri dalam menghadapi cabaran anasir yang cuba menjatuhkan Islam.

“Baru-baru ini, JAKIM di Perak membincangkan isu berkaitan pluralisme dan liberalisme yang dikaitkan dengan Islam dan apabila berkata Islam itu liberal tetapi tafsiran sebenarnya banyak bertentangan dengan agama.

“Oleh itu, pendidik perlu berhati-hati dalam isu membabitkan agama dan perlu mendapatkan maklumat sahih terlebih dulu,” katanya.

Bagaimanapun, beliau percaya walaupun masyarakat Islam kini semakin terbuka seiring perkembangan zaman dan teknologi, namun kematangan ilmu diperoleh boleh menepis isu seperti itu.


Pengarang :