Amaran ribut petir, angin kencang | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Amaran ribut petir, angin kencang

KUALA LUMPUR, 7 NOV: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa kawasan perairan, di seluruh negara.

Memetih BHOnline, antara kawasan terbabit ialah di Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Kelantan, Terengganu dan Sarawak.

Katanya, keadaan itu boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 km/j dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter, dijangka berlarutan sehingga tengah hari ini.


“MetMalaysia turut menjangkakan angin kencang Timur Laut dengan kelajuan 40 hingga 50 kmsj berlaku di kawasan perairan Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor Timur, Sarawak dan Barat Sabah.

“Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk aktiviti nelayan serta perkhidmatan feri,” katanya.

Selain itu, kawasan pantai di Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor Timur dan Sarawak terdedah kepada kejadian kenaikan paras air laut.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next