BERITA UTAMA SELANGOR

Belanjawan 2019 berteraskan kesejahteraan rakyat – MB

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 3 NOV: Belanjawan 2019 dilihat sebagai belanjawan yang bertanggungjawab dan dinamik, kata Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari.

Menerusi twitter, Amirudin berkata, pembentangan belanjawan kali ini juga berasaskan keadaan kewangan serta kesejahteraan rakyat.

“InsyaAllah Belanjawan Selangor 2019 akan mengambil pendekatan yang serupa dalam merancakkan ekonomi dan memperkukuh kewangan negeri,” tulisnya.

Menerusi pembentangan Belanjawan 2019 oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng semalam, Selangor turut menjadi salah satu fokus belanjawan kali ini.

Ia dilihat melalui Pelan Tindakan Dasar Industri 4.0, diumumkan Khazanah Nasional Berhad akan membangunkan 80 ekar tanah di Subang sebagai hab aeroangkasa bertaraf dunia.

Melaluinya, Khazanah akan bekerjasama dengan agensi berkaitan, terutamanya MARA dalam melahirkan tenaga kerja berkemahiran tinggi untuk memenuhi keperluan industri.

Pada masa sama, Kerajaan turut bercadang untuk menjadikan tanah seluas 380 ekar di Pulau Indah sebagai Zon Perdagangan Bebas untuk menyokong dan memangkin aktiviti perkapalan dan logistik di Pelabuhan Klang.

Zone Bebas baru ini akan menjadi sambungan kepada Port Klang Free Zone (PKFZ).

Terakhir, Kerajaan akan mengambil langkah untuk memastikan Taman Hutan Selangor FRIM disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO.


Pengarang :