SELANGOR

Belanjawan’19: KPI penentu pemberian bonus 2019

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 23 NOV: Kerajaan Selangor akan menggunakan sistem Petunjuk Prestasi Utama (KPI) bagi menentukan kadar pembayaran bonus buat penjawat awam mulai tahun hadapan.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata penggunaan sistem itu menyaksikan tiada lagi pembayaran bonus secara langsung seperti yang dilakukan sebelum ini.

“Pemberian bonus boleh ditingkatkan tetapi saya tidak tetapkan lagi. Kita boleh tambah lagi pada masa hadapan tetapi tidak boleh melangkaui sempadan. Ia akan berasaskan prestasi agensi dan individu.

“Insitut Pemberdayaan Pekerja dan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) akan melakukan garis panduan yang kemudiannya akan kita selaraskan,” katanya pada sidang media selepas pembentangan Belanjawan 2019 (Belanjawan’19) di Dewan Negeri Selangor (DNS).

Dalam pembentangan belanjawan sebelum itu, Amirudin mencadangkan pembayaran bantuan khas kewangan tambahan satu bulan gaji yang akan dibayar pada 20hb Disember 2018 memberi implikasi kewangan kepada Kerajaan Negeri sebanyak RM34.53 juta.

BACA: https://selangorkini.my/2018/11/belanjawan19-sebulan-gaji-bantuan-khas-kewangan-penjawat-awam/


Pengarang :