Bon Samurai banyak faedah untuk negara | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Bon Samurai banyak faedah untuk negara

TOKYO, 7 NOV: Tawaran jaminan penerbitan bon Samurai Kerajaan Jepun kepada Malaysia akan memberi banyak faedah kepada negara terutama dalam mengurangkan beban kewangan.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, bon termurah dengan kadar faedah 0.65 peratus lebih baik berbanding hutang lama yang terpaksa ditanggung dengan faedah sehingga tujuh peratus.

“Jika kita dapat tukar daripada faedah tinggi kepada rendah, kita akan dapat kurangkan beban negara untuk membayar balik pinjaman.


“Bon itu boleh digunakan untuk apa-apa projek yang kita ada,” katanya sempena lawatan kerja tiga harinya ke Jepun, lapor BERNAMA.

Mengulas lanjut, katanya, terdapat dua jenis pinjaman oleh Jepun termasuk bon Samurai yang akan diberikan institusi perbankan negara itu.

“Mereka juga ada ODA (Bantuan Pembangunan Rasmi) yang boleh bantu jika kita ada projek tertentu.
“Jika dapat bantuan ODA, faedah pinjaman dikenakan rendah, mungkin satu hingga 1.5 peratus atau kurang,” katanya.

Terdahulu, Kerajaan Jepun menawarkan jaminan penerbitan bon Samurai sehingga 200 bilion yen (RM7.4 bilion) dalam tempoh 10 tahun.

TOKYO, 7 Nov — Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ketika sidang akhbar kepada wartawan Malaysia selepas menamatkan lawatan kerja selama tiga hari ke Jepun hari ini.
–fotoBERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA
TOKYO, Nov 7 — Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad during a press conference with Malaysian journalists after ending of his three-day working visit to Japan, today.
— fotoBERNAMA (2018) COPYRIGHT RESERVED?

Penerbitan bon dalam denominasi yen itu akan dijamin Japan Bank of International Cooperation, pada kadar kupon indikatif 0.65 peratus dan dijangka diterbitkan sebelum Mac tahun depan.

Malaysia menyuarakan hasrat mendapatkan pinjaman yen itu sewaktu pertemuan pertama Tun Dr Mahathir dengan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe, pada Jun lalu dalam usaha menangani hutang kerajaan.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next