Selangorkini
SUKANKINI

FAS senarai pendek 8 jurulatih kendali Red Giants

OLEH SHEEDA FATHIL

KUALA LUMPUR, 8 NOV: Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) menyenarai pendek lapan individu berpotensi menjadi ketua jurulatih pasukan Selangor.

Setiausaha Agungnya, Dr Johan Kamal Hamidon berkata, ia terdiri daripada seorang jurulatih tempatan dan tujuh jurulatih asing.

Katanya, kelebihan akan diberikan jurulatih yang pernah berada dalam Liga Malaysia.

“Kita tidak mahu menandatangani pemain atau pengurusan tanpa mendapat persetujuan ketua jurulatih, sebab itu pentingnya pelantikan ketua jurulatih dahulu,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Pelancaran SAY IGNITE 2018 di Hotel Sunway Putra, di sini.

Katanya, barisan kepimpinan Duli Yang Teramat Mulia (DYTM) Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah bertungkus-lumus menjalankan temu duga mencari ketua jurulatih baharu.

Pada masa sama, katanya, baginda turut menghormati keputusan Mehmet Durakovic menarik diri sebagai jurulatih Selangor, beberapa hari lalu.

“Tidak dinafikan, persiapan sedikit tergugat kerana kita sudah menandatangani beliau dua bulan lalu, namun kita menghormati keputusan itu,” katanya.

Pada September lalu, Durakovic menandatangani kontrak dengan FAS sebagai pengendali skuad Gergasi Merah, bagi musim 2019.

Bagaimanapun, beberapa hari lalu, beliau menghadap Tengku Amir yang juga Presiden FAS, menyatakan hasratnya untuk terus bersama pasukan Perak FA.

Baginda mempertimbangkan perkara itu dan bersetuju membatalkan kontrak berkenaan memandangkan Durakovic banyak berjasa kepada pasukan Selangor sepanjang kerjaya bola sepaknya.


Pengarang :