GLOBAL

Hakim AS tolak saman waris MH370

WASHINGTON 25 NOV: Hakim Amerika Syarikat (AS) menolak tindakan undang-undang oleh ahli keluarga penumpang Malaysia Airlines (MAS) MH370 supaya pengeluar pesawat itu, Boeing Co dan syarikat insurans, Allianz SE bertanggungjawab ke atas kehilangan pesawat itu yang sehingga kini masih menjadi misteri.

Hakim Mahkamah Daerah Columbia, Ketanji Brown Jackson pada perbicaraan Rabu lalu menyatakan bahawa kematian dan litigasi tanggungan produk daripada 40 saman yang dikemukakan tidak berkaitan di negara itu.

 

Beliau berkata, kes yang terjadi di Malaysia mempunyai satu ‘minat luar biasa’ dan ‘nilai hubungan’ terhadap kehilangan penerbangan MH370, sebuah pesawat Boeing 777 yang menuju ke Beijing, China dari Kuala Lumpur dengan 239 penumpang di dalamnya.

“Pada asasnya, kes ini mengenai kehilangan pesawat penumpang yang tidak dapat dijelaskan dan dikendalikan oleh MAS sebagai salah satu daripada armada pengangkutannya yang berlepas dari sebuah lapangan terbang di Malaysia,” jelas Jackson dalam keputusan bertulisnya.

“Tindakan undang-undang di AS berkaitan bencana penerbangan MH370 adalah tidak sesuai,” tambahnya.

Keputusan penghakiman sebanyak 61 muka surat itu merupakan jawapan kepada plaintif dari Amerika Syarikat, Australia, China, India, Jepun dan Malaysia yang mewakili lebih daripada 100 penumpang MH370.

Kapal terbang itu dipercayai terhempas di selatan Lautan Hindi selepas tersasar jauh dari laluannya, namun sehingga kini masih tiada mayat ataupun serpihan besar ditemui.

Kehilangan pesawat MH370 kekal sebagai salah satu kemalangan penerbangan paling misteri di dunia.

Satu laporan 495 halaman oleh penyiasat Malaysia pada Julai lalu juga masih tidak jelas mengenai apa yang berlaku.

Plaintif memfailkan saman di bawah Konvensyen Montreal, satu perjanjian antarabangsa urus tadbir kemalangan pengangkutan udara dan beberapa undang-undang negeri AS.

Mary Schiavo yang merupakan peguam untuk beberapa orang plaintif dalam satu e-mel kelmarin berkata, anak guamnya kini bersedia untuk perbicaraan mengenai pesawat itu di Kuala Lumpur pada Jun tahun hadapan.

SUMBER: REUTERS


Pengarang :