Hasil eksport negara pada 2019 dijangka meningkat | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

Hasil eksport negara pada 2019 dijangka meningkat

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 6 NOV: Hasil eksport negara dijangka meningkat, pada 2019 ekoran mata wang ringgit yang masih berada di paras rendah, berbanding mata wang utama dunia.

Bekas Timbalan Pengarah Bank Negara Malaysia, Dr Rosli Yaakob berkata, pemain industri di Malaysia wajar menggunakan kesempatan itu untuk meningkatkan lagi eksport masing-masing ke luar negara.


“Kita ada kelebihan pada masa ini untuk meningkatkan eksport dan langkah kerajaan menggalakkan pemain industri meningkatkan eksport ekoran mata wang rendah ,pada masa ini adalah langkah tepat.

“Jika eksport perlahan, hasil negara juga kurang dan minat pelabur asing boleh terbantut,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Pada masa sama, beliau turut menyambut baik langkah kerajaan memberi intensif potongan cukai kepada pelabur bagi merancakkan lagi pelaburan langsung luar negara.

Katanya, intensif itu dijangka bakal menarik lebih ramai pelabur asing untuk melabur, di Malaysia.

“Keadaan ini akan merancakkan lagi ekonomi negara dan membuka lebih banyak peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next