SELANGOR

Industri Halal Selangor makin berkembang

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 15 NOV: Industri halal semakin berkembang dengan kadar menggalakkan di Selangor selepas wujudnya Halal Hub di Pulau Indah.

EXCO Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Industri Kecil dan Sederhana, Dato’ Teng Chang Khim berkata, hasil produk halal itu menjadikan ia sebagai sasaran industri halal di seluruh dunia.

“Apa yang lebih menggalakkan ialah hasil produk halal ini menjadikan pasaran dunia sebagai sasaran industri ini.

“Usaha berkenaan memperkukuhkan Selangor sebagai pusat industri produk terunggul di dunia,” katanya kepada SelangorKini.

Chang Khim kini mengetuai delegasi Selangor ke ‘Smart City Expo World Congress 2018′ (SCEWC) di Barcelona bagi mempromosikan, membincangkan dan mempamerkan teknologi pintar serta pogram inovasi sosial bandar.

Pada 2015, Kerajaan Negeri mengambil langkah proaktif dengan menubuhkan Selangor Halal Hub di kawasan seluar 60 hektar di Pulau indah.

Halal Hub diwujudkan bagi memenuhi permintaan produk halal yang semakin meningkat sekali gus menjadikan Selangor sebagai pusat dagangan halal tersohor di dunia.

Sebagai pusat pengumpulan dan pemprosesan produk halal di rantau ini.

Selangor Halal Hub menyediakan pelbagai kemudahan yang diperlukan industri baik dari dalam mahu pun luar negara termasuk negara bukan Islam.

Terdahulu, beliau berkata demikian bagi mengulas syarikat NH Foods Ltd dari Jepun merancang untuk mengeksport makanan beku halal yang dikeluarkan daripada kilangnya di Pulau Indah, Selangor, pada separuh kedua 2019.

Dengan kapasiti pengeluaran 1,200 tan sebulan untuk fasa pertama, fasiliti makanan beku halal itu direka bagi memenuhi keperluan bukan sahaja bagi pasaran tempatan tetapi untuk dieksport ke Timur Tengah, Singapura dan Jepun.

Syarikat itu meramalkan kilang di Pulau Indah akan mengeksport 60 peratus daripada produknya menjelang 2019.

 


Pengarang :