IPG akan diaktifkan bagi Oktober | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

IPG akan diaktifkan bagi Oktober

KUALA LUMPUR, 8 NOV: Insentif Pengeluaran Getah (IPG) akan diaktifkan bagi Oktober 2018 di Semenanjung, Sabah dan Sarawak dengan bayaran untuk cuplump.

Lembaga Getah Malaysia dalam kenyataan berkata, harga ditetapkan ialah 20 sen sekilogram (Semenanjung), 50 sen sekilogram (Sabah) dan 40 sen sekilogram (Sarawak).

IPG diaktifkan pada Oktober ekoran harga purata peringkat ladang bagi cuplump bulan terbabit adalah RM2 sekilogram bagi kawasan Semenanjung, RM1.70 sekilogram (Sabah) dan RM1.80 sekilogram (Sarawak).


“Mulai Januari 2016, IPG akan diaktifkan jika harga purata bulanan SMR 20 FOB, pada paras RM5.50 sekilogram atau harga di peringkat ladang, pada paras RM2.20 sekilogram ke bawah.

“Pekebun kecil boleh membuat tuntutan IPG berdasarkan kepada pengeluaran Oktober 2018 mulai 1 hingga 30 Nov, 2018,” katanya.

*Sumber: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next