Kadar jangka pendek ditutup stabil | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Kadar jangka pendek ditutup stabil

KUALA LUMPUR, 7 NOV: Kadar jangka pendek antara bank ditutup stabil ekoran operasi Bank Negara Malaysia (BNM) mengurangkan lebihan kecairan dalam sistem kewangan.

Lebihan dalam sistem konvensional susut kepada RM23 bilion daripada RM31.48 bilion pada sebelah pagi, manakala dalam sistem Islam, ia menurun kepada RM14 bilion daripada RM18.01 bilion sebelum ini.

Sebelum itu, BNM menawarkan satu lelongan tender pasaran wang pelbagai kematangan, satu lelongan tender pasaran wang pelbagai kematangan Islam Qard.


Pada pukul 4 petang, bank pusat itu menjalankan tender pasaran wang konvensional RM23 bilion dan tender pasaran wang Murabahah berjumlah RM13 bilion, kedua-duanya untuk wang sehari.

Purata kadar faedah semalaman berada pada 3.19 peratus, manakala kadar seminggu, dua minggu dan tiga minggu, masing-masing berada pada 3.26, 3.30 dan 3.35 peratus.

*Sumber: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next