MPS berjaya tanam 10,000 pokok sejak 2016 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

MPS berjaya tanam 10,000 pokok sejak 2016

OLEH NAZLI IBRAHIM

RAWANG, 11 NOV: Majlis Perbandaran Selayang (MPS) berjaya menanam kira-kira 10,000 pokok sejak Program Tanam Pokok Pihak Berkuasa Tempatan itu dilancarkan, pada 2016.

Yang Dipertuanya, Suliman Abd Rahman berkata, program itu menunjukkan komitmen MPS mendukung aspirasi Kerajaan Negeri dalam memberi fokus kepada pemuliharaan alam sekitar.


Katanya, ia dijalankan dengan kerjasama pelbagai pihak swasta dan badan bukan kerajaan seperti Standard Chatered, Rotary Club, Rawang Lakes Sdn Bhd, Persatuan Hikeup and Cleanup dsn Tzu Chi Foundation.

“MPS turut menjalankan kebun komuniti atau ‘Edible Garden’, di beberapa perumahan di kawasan pentadbiran kita.

“Ia bukan sahaja berfungsi sebagai taman tanaman makanan, malah berjaya menjadikan landskap lebih menarik dengan gabungan pokok herba, sayuran, buah-buahan dan tanaman hiasan lain,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perasmian Karnival Alam Sekitar, Kepenggunaan & Hari Bertemu Pelanggan MPS 2018, di AEON Anggun, di sini, semalam.

Selain itu, katanya, MPS dengan kerjasama I-Cycle-Global turut memperkenalkan tong kitar semula I-Cycle bagi menggalakkan budaya kitar semula.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next