GLOBAL

Russia kerah pasukan peluru berpandu S-400, kapal perang ke Crimea

MOSCOW/KERCH 29 NOV: Russia berkata semalam, ia akan menghantar lebih banyak sistem peluru berpandu permukaan ke udara canggih, S-400, ke Crimea dan kapal perang negara itu dihantar ke kawasan berhampiran ketika ketegangan dengan Ukraine meningkat susulan rampasan kapal tentera laut Kiev.

Russia secara berterusan menghantar perkakasan baharu tenteranya ke Crimea sejak mendudukinya dari Ukraine pada 2014, menukarnya dalam apa digelar media disokong Kremlin sebagai kubu.

Pengumuman Moscow mengenai pengerahan peluru berpandu itu diikuti rampasan tiga kapal tentera laut Ukraine dan kru mereka Ahad lalu dalam apa yang dikatakan kemasukan haram ke perairan Russia, namun dinafikan Kiev.

Kiev memperkenalkan undang-undang tentera di sebahagian negara itu selepas insiden terbabit, mengatakan ia bimbang pencerobohan mungkin Russia.

Episod itu berisiko menghalang pertemuan antara Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump dan Presiden Vladimir Putin dalam sidang G20 di Argentina minggu ini.

Trump berkata kelmarin, beliau mungkin membatalkan pertemuan itu susulan insiden terbabit, namun Kremlin berkata semalam, ia beranggapan perbincangan masih diteruskan.

Seorang jurucakap tentera daerah selatan Russia, Vadim Astafyev, dipetik agensi berita semalam sebagai berkata, satu batalion baharu peluru berpandu S-400 akan dihantar ke Crimea tidak lama lagi dan boleh beroperasi menjelang akhir tahun.

Crimea sudah menempatkan tiga batalion sistem peluru berpandu anti-pesawat yang memiliki jarak sehingga 400 kilometer, membolehkan Russia mengawal sebahagian besar ruang udara di atas Laut Hitam.

Dalam pada itu, Putin berkeras semalam, pasukan keselamatannya berhak merampas tiga kapal Ukraine hujung minggu lalu.

Dalam kenyataan pertamanya sejak konfrontasi laut Ahad lalu, Putin berkata, ia dicetuskan Kiev sebagai satu ‘provokasi.’

Katanya, kapal Ukraine memasuki perairan milik Russia dan enggan menjawab permohonan supaya berhenti daripada bot peronda miliknya.

SUMBER: REUTERS/AFP

FOTO SUMBER: SPUTNIK NEWS

 


Pengarang :