Shafie Apdal kekal Ketua Menteri Sabah | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Hafizan Taib

Shafie Apdal kekal Ketua Menteri Sabah

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 7 NOV: Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu hari ini memutuskan pelantikan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah kekal dan sah.

Hakim, Datuk Yew Jen Kie berpendapat mantan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman kehilangan majoriti selepas enam anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Barisan Nasional (BN) berpindah sokongan kepada Mohd Shafie.


Beliau juga memutuskan Yang Dipertua Sabah, Tun Juhar Mahiruddin menjalankan kuasanya di bawah Perkara 6(3) Perlembagaan Sabah untuk melantik Mohd Shafie sebagai Ketua Menteri baharu selepas mendapati Musa tidak memperoleh majoriti ADUN.

“Menurut Perkara 7(1) Perlembagaan Sabah, Musa wajib meletak atau mengosongkan jawatan selepas kehilangan majoriti.

“Atas sebab di atas, saya menolak saman pemula plaintif (Musa) untuk mencabar pelantikan Mohd Shafie sebagai Ketua Menteri,” katanya dipetik Bernama.

Beliau turut memerintahkan Musa membayar kos berjumlah RM30,000 kepada Mohd Shafie dan Juhar.

Keputusan itu dibuat Yew selepas mendengar hujah daripada peguam, Tengku Fuad Tengku Ahmad dan S Vanugopal yang mewakili Musa, Datuk Douglas Lind mewakili Mohd Shafie manakala Setiausaha Agung Negeri, Datuk Zaleha Rose Pandin hadir untuk Juhar, pada 24 Oktober lalu.

Pada 17 Mei lalu, Musa memfailkan saman terhadap Mohd Shafie tetapi menariknya semula.

Namun pada Jun lalu, beliau memfailkan saman pemula yang meminta pengisytiharan, antara lain dari mahkamah bahawa dia adalah Ketua Menteri Sabah yang sah sebagaimana dilantik, pada 10 Mei oleh Yang di-Pertua Negeri.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next