GLOBAL

Tentera zionis bunuh 7 rakyat Palestin dalam serbuan terbaharu di Gaza

GAZA 12 NOV: Tentera Israel membunuh tujuh rakyat Palestin dalam serbuan yang mensasarkan pemimpin Hamas di Gaza semalam.

Tentera Israel menceroboh kawasan di bawah penguasaan Hamas dengan melancarkan serangan udara.

Serentak itu juga dipercayai Hamas membalas dengan melancarkan roket dan telah dipintas oleh roket penangkis dan setakat ini tiada laporan sebarang kecederaan di pihak Israel.

Keganasan terbaharu itu memaksa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memendekkan lawatan beliau ke Paris, menghadiri perhimpunan para pemimpin dunia memperingati Perang Dunia Pertama.

Hamas berkata, keganasan itu tercetus apabila anggota bersenjata menaiki kereta melepaskan tembakan ke arah kumpulan anggota tenteranya dan menyebabkan seorang pegawai pemerintah terbunuh dan pasukan Hamas mengejar kereta berkenaan yang akhirnya melarikan diri ke sempadan Israel.

Tentera Israel dilaporkan oleh saksi telah melancarkan lebih 40 roket ke kawasan berkenaan.

Pegawai perubatan dan Hamas berkata, sekurang-kurangnya tujuh orang terbunuh dan empat daripada mereka adalah anggota tentera, termasuk pegawai memerintah Nour Baraka.

Tentera Israel pula dalam kenyataannya memaklumkan operasi itu adalah mensasarkan pemimpin Hamas dan melibatkan kejadian berbalas tembakan.

SUMBER: REUTERS


Pengarang :