SELANGOR

Terima kasih Kerajaan Negeri – Pengerusi Tahfiz Selangor

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 25 NOV : Keprihatinan Kerajaan Negeri untuk memantapkan institusi pendidikan tahfiz menerusi Belanjawan Selangor 2019 mendapat pujian.

Pengerusi Persatuan Institusi Tahfiz Negeri Selangor (PITAS), Muhammad Hafiz Muhamad Haneefa Al-Hafiz berkata, beliau berharap supaya bantuan yang diperuntukkan Kerajaan Negeri dikhususkan kepada latihan guru dan pengurusan maahad.

Katanya, ini memandangkan ada guru-guru di sebahagian besar institusi tahfiz tidak terlatih.

“Bantuan sebanyak RM10 juta untuk baik pulih sekolah agama juga perlu dinaikkan pada masa akan datang memandangkan jumlah sekolah agama, kafa, maahad tahfiz semakin meningkat saban tahun.

“Walaubagaimanapun, saya mewakili maahad-maahad tahfiz di seluruh Selangor mengucapkan jutaan terima kasih kepada Dato’ Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari atas keprihatinan membela pendidikan tahfiz, semoga beliau terus dirahmati ALLAH dalam pentadbirannya,” katanya menerusi kenyataan di laman instagram.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri mengumumkan memperuntukkan sebanyak RM1,940,400 kepada Jabatan Agama Islam Selangor untuk meneruskan pelaksanaan program fast track SPM pelajar tahfiz persendirian dengan memanfaatkan fasiliti sedia ada sekolah-sekolah JAIS.

Pada masa sama, kerajaan turut akan memperuntukkan RM24 juta bagi penambahbaikan infrastruktur sekolah-sekolah di Negeri Selangor supaya tahap infrastrukturnya lebih selamat dan kondusif.

Pemberian itu termasuklah bantuan sebanyak RM10 juta bagi di Sekolah Agama Rakyat.

Sehingga kini, Selangor mempunyai sejumlah 15,000 pelajar tahfiz di 263 sekolah swasta tahfiz yang berdaftar dengan JAIS.

Selaras itu, program kecekapan Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET) formal untuk pelajar tahfiz juga akan diperkenalkan.

Program yang dikenali dengan nama Perantis Tahfiz TVET yang akan dilaksanakan secara projek perintis di empat daerah terpilih iaitu Hulu Langat, Petaling, Klang dan Gombak yang menyasarkan 100 pelajar tahfiz tulen untuk diberikan kemahiran.

 


Pengarang :