NASIONAL

Kes pengubahan wang haram Rosmah dipindah ke Mahkamah Tinggi

KUALA LUMPUR, 6 DIS: Pertuduhan membabitkan Datin Seri Rosmah Mansor berhubung kes pengubahan wang haram lebih RM7 juta dan gagal mengemukakan penyata pendapatan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, pihaknya tidak mempunyai sebarang masalah untuk kes berkenaan didengar di Mahkamah Tinggi.

Bagaimanapun tarikh sebutan kes berkenaan di Mahkamah Tinggi belum ditetapkan.

Turut kelihatan di galeri awam ketika sebutan semula kes berkenaan ialah bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan anaknya, Mohd Ashman.

Pada 29 November lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali membenarkan permohonan Rosmah yang diwakili peguam Datuk Geethan Ram Vincent untuk memindahkan kes itu daripada Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

Pada 4 Oktober lalu, Rosmah, 67, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas 12 pertuduhan membabitkan diri dalam pengubahan wang haram berjumlah RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal menyerahkan penyata pendapatan kepada LHDN.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Affin Bank Berhad, Cawangan Bangunan Getah Asli, Tingkat Bawah, 148 Jalan Ampang di sini, antara 4 Disember 2013 dan Jun 8 Jun 2017 dan di LHDN, Kompleks Bangunan Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim, di sini dari 1 Mei 2014 hingga 1 Mei 2018.

Atas pertuduhan pengubahan wang haram, Rosmah didakwa mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 yang boleh dihukum menurut Seksyen 4(1) akta sama.

Seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan juga boleh didenda tidak kurang lima kali ganda nilai aktiviti haram atau RM5 juta, mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Atas pertuduhan bersabit LHDN, Rosmah gagal mengemukakan penyata pendapatan seperti mana yang diperuntukkan Seksyen 77(1) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun taksiran 2013 hingga 2017 kepada Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri pada atau sebelum 30 April 2014, 2015, 2016, 2017 dan 2018 dengan tiada sebab yang munasabah bertentangan dengan Seksyen 112 akta sama.

*Sumber: BERNAMA


Pengarang :