PENDIDIKAN SELANGOR

LZS buka permohonan bantuan pendidikan

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 26 DIS: Penuntut institut pengajian tinggi (IPT) dan pelajar sekolah dari golongan sederhana digalak membuat permohonan bagi Sumbangan Pendidikan Zakat Anak Selangor (SPZAS) yang disediakan Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Ketua Divisyen Komunikasi Korporat LZS, Datin Seri Norajun Ainun Mohd Hashim berkata, terdapat dua jenis permohonan SPZAS yang ditawarkan, iaitu SPZAS sekolah rendah dan menengah serta SPZAS IPT.

Katanya, pemberian bantuan secara ‘one-off’ itu bagi meringankan beban kewangan golongan berpendapatan sederhana yang tidak tergolong dalam asnaf fakir atau miskin.

“Permohonan bagi SPZAS IPT dibuka dari 25 November lalu dan akan ditutup pada 31 Januari 2019 atau sehingga mencapai had peruntukan ditetapkan.

“Sementara permohonan SPZAS bagi sekolah rendah dan menengah, ia dibuka hingga 10 Februari 2019.

“Bagi mereka yang berminat, boleh membuat permohonan secara dalamh talian sahaja melalui www.zakatselangor.com.my,” katanya dalam kenyataan.

Pada masa sama, LZS turut menyarankan orang awam mematuhi setiap arahan diberikan semasa proses memuat naik permohonan.

“Perlu diingatkan bahawa proses permohonan adalah sekali sahaja untuk setiap nombor kad pengenalan.

“Oleh itu, semua pemohon perlu lebih berhati-hati semasa proses pengisian permohonan supaya setiap permohonan dapat diproses dengan sempurna serta mengelakkan permohonan ditolak,” katanya.


Pengarang :