Macron tangguh kenaikan cukai bahan api 6 bulan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Macron tangguh kenaikan cukai bahan api 6 bulan

PARIS 5 DIS: Perdana Menteri Perancis, semalam menggantung cadangan menaikkan cukai bahan api sekurang-kurangnya enam bulan sebagai reaksi kepada bantahan beberapa minggu yang kadang-kadang bertukar ganas.

Pengumuman itu adalah tindakan berpatah paling terbesar pertama dibuat pentadbiran Presiden Emmanuel Macron sejak memegang jawatan itu 18 bulan lalu.

Ketika mengumumkan keputusan itu, Edouard Philippe, berkata cuma individu ‘pekak atau buta’ sahaja yang tidak nampak atau dengar kemarahan orang ramai di jalan raya berhubung dasar yang dipertahankan Macron sebagai penting untuk menangani perubahan iklim.


“Rakyat Perancis yang memakai ves kuning mahu cukai diturunkan, dan bekerja untuk membayarnya.

“Itu juga yang kami mahukan. Jika saya tidak mampu menjelaskannya, jika pemerintah tidak dapat meyakinkan rakyat, sesuatu perlu dilakukan

“Tidak berbaloi membahayakan perpaduan negara kerana cukai,” kata Philippe.

Selain penangguhan kenaikan cukai yang ditetapkan pada Januari ini, Philippe berkata, tempoh itu akan digunakan untuk membincangkan langkah lain membantu pekerja miskin dan kelas pertengahan yang bergantung kepada kenderaan untuk pergi ke tempat kerja dan membeli-belah.

SUMBER: AFP

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next