SUKANKINI

MFL keluarkan kalender awal musim bagi 2019, 2020

KUALA LUMPUR, 23 DIS: Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) buat julung kalinya mengeluarkan kalendar pertandingan untuk dua musim iaitu tahun 2019 dan 2020, berbanding hanya satu tahun sahaja seperti tahun-tahun sebelum ini.

MFL dalam satu kenyataan memaklumkan pengedaran kalendar untuk dua tahun berkenaan dibuat bagi memudahkan perancangan dan persediaan awal pasukan-pasukan yang bertanding dalam Liga Malaysia untuk jangka masa panjang.

Selain itu, pengedaran kalendar berkenaan dapat membantu pasukan bertanding membuat persediaan awal dalam menyediakan dokumen-​​​​​​​dokumen pendaftaran, perancangan penggunaan stadium, persediaan bagi jendela perpindahan ​​​​​​​pemain, aktiviti komersial dan promosi pasukan.

MFL turut memaklumkan mereka akan mengedarkan kalendar bagi tahun 2021 pada penghujung musim 2019 bagi memudahkan pasukan bertanding dalam Liga Malaysia dapat membuat perancangan bagi setiap dua tahun akan datang.

“Pengedaran kalendar ​​​​​​​bagi jangka masa panjang ini dapat memudahkan kepada penaja dan juga bakal penaja yang berpotensi tinggi untuk merancang lebih awal sekali gus meningkatkan nilai bagi kesemua pertandingan,” jelas MFL.

Berdasarkan kalendar yang dikeluarkan MFL, kebanyakan perlawanan Liga Malaysia 2019 akan diadakan pada hujung minggu bagi memudahkan penyokong untuk hadir ke stadium bagi memberi sokongan kepada pasukan masing-masing.

Selain itu, aksi final Piala FA 2019 akan diadakan selepas tamat saingan Liga Malaysia, namun sebelum bermulanya saingan Piala Malaysia.

Saingan Liga Premier dan Super 2019 bakal membuka tirai pada 1 Feb depan.​​​​​​​

Kalendar berkenaan, jelas MFL, telah dimuktamadkan setelah mereka mengadakan perbincangan bersama pengurusan pasukan kebangsaan, sekaligus memberi masa mencukupi bagi barisan kejurulatihan kebangsaan untuk membuat panggilan latihan semasa ‘FIFA days.’

SUMBER: BERNAMA

 


Pengarang :