Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ)
PBT SELANGOR

MPSJ peruntuk RM29.8 kutipan sisa pepejal, RM23.6 juta pembersihan awam

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 3 DIS: Sebanyak RM27.1 juta diperuntukkan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) untuk kutipan sisa pepejal menerusi Belanjawan Selangor 2019.

EXCO Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam Dan Pembangunan Kampung Baru, Ng Sze Han berkata, jumlah itu menunjukkan peningkatan sebanyak 36 peratus, berbanding RM19.9 juta, pada 2018.

Katanya, bagi pembersihan awam pula sebanyak RM29.8 juta diperuntukkan berbanding RM23.6 juta dengan peningkatan 26 peratus.

“Peningkatan peruntukan bagi 2019 bukan disebabkan pengambilalihan oleh KDEB Waste, sebaliknya berdasarkan jumlah inventori semasa yang terdapat di kawasan, selain daripada sudut ‘economies of scale’.

“Ini bagi memastikan kontraktor yang bakal dilantik mampu melaksanakan kerja perkhidmatan kutipan sisa pepejal dan pembersihan awam dengan menyediakan segala keperluan seperti jentera serta tenaga buruh yang mencukupi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan sesi soal jawab bagi menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri Subang Jaya, Michelle Ng Mei Sze, di Dewan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Sze Han berkata, kos pengutipan sampah bagi setiap unit rumah ditetapkan MPSJ adalah hampir sama dengan kadar Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang berstatus perbandaran lain, di Selangor.

Katanya, kos itu juga berbeza mengikut status dan kemapuan PBT.

“Anggaran harga KDEB Waste adalah berpandukan kadar harga untuk setiap premis digunapakai syarikat konsesi di bawah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp), di peringkat persekutuan.

“Malah, KDEB Waste akan menampung segala kekurangan kos operasi melalui mekanisme ‘cross subsidized’ daripada sedikit keuntungan diperoleh melalui perkhidmatan diberikan di PBT lain serta bantuan Kerajaan Negeri menerusi Unit Perancang Ekonomi Negeri,” katanya.


Pengarang :