NASIONAL

Proton X70 terima tempahan lebih 200 sehari

KUALA LUMPUR, 28 DIS: Proton X70, kenderaan utiliti sukan (SUV) yang diperkenalkan Proton Holdings Bhd dengan kerjasama Zhejiang Geely Holding Group dari China, menerima 200 hingga 300 tempahan sehari sejak dilancarkan, pada 12 Disember lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Datuk Abdul Rashid Musa berkata, lebih 60 peratus tempahan adalah untuk varian premium yang menunjukkan pembeli tertarik dengan ciri dan tahap peralatannya serta berpandangan ia berbaloi.

“Sokongan kukuh itu berterusan dan ini adalah maklum balas terbaik diterima Proton,” katanya lapor BERNAMA.

Pembuat kereta nasional itu mencatatkan lebih 15,000 tempahan selepas kempen prapelancaran untuk model SUV pertamanya.

X70 yang menerapkan ciri model terbaik Boyou Geely akan dihasilkan sepenuhnya, di China dan diimport sebagai unit siap bina (CBU) ke Malaysia.

Proton dan Geely bercadang mengeluarkan versi pemanduan sebelah kanan (RHD) di kilang Proton, di Tanjung Malim sebagai pemasangan tempatan (CKD) tahun depan dengan pelaburan RM1.2 bilion.

Abdul Rashid berkata, dengan kilang di Tanjung Malim dinaik taraf untuk pengeluaran RHD SUV berkenaan, Proton boleh menjual seberapa banyak unit CBU X70 melalui permit import sambil menunggu barisan pengeluaran CKD siap sekitar Oktober 2019.

X70 dilengkapi teknologi komunikasi mudah alih, sistem maklumat kokpit bersepadu maju yang menawarkan pelbagai fungsi pengguna selain keupayaan untuk disambungkan dengan peralatan mudah alih.

Proton menawarkan pembeli X70 pakej tambah nilai khas termasuk alat ganti dan kos buruh percuma untuk servis pertama selain kos buruh percuma untuk lima servis berjadual bagi 100,000 kilometer atau lima tahun.

Ia juga menawarkan kadar faedah rendah bermula 2.34 peratus setahun untuk pembeli yang layak, jaminan perbatuan tidak terhad sehingga lima tahun dan data internet satu gigabait sebulan untuk lima tahun.

“Tempahan baru X70 berpeluang menerima kereta berkenaan dalam masa dua ke tiga bulan daripada tarikh tempahan, bergantung kepada varian dan warna yang dipilih,” kata Abdul Rashid.


Pengarang :