SELANGOR

SITEC pemacu utama ekonomi digital

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 4 DIS: Majlis Teknologi Maklumat dan E-Dagang Selangor (SITEC) yang lebih dikenali sebagai pemacu utama dalam mempromosikan ekonomi digital melalui program e-dagang, ‘startups’ dan ‘Smart City’ berjaya memberi kesan ekonomi RM93 juta.

EXCO Pelaburan, Perindustrian, Perdagangan, Industri Kecil & Sederhana (IKS) dan Pengangkutan, Dato’ Teng Chang Khim berkata, SITEC juga kini sudah melatih 424 pengusaha IKS bagi menjalankan perniagaan dalam talian dengan jumlah dagangan kasar RM10.3 juta.

Malah, katanya, inkubator SITEC yang berkeluasan 11,000 kaki persegi atau lebih dikenali sebagai Selangor Digital Creative Centre dianugerahkan status Malaysia Digital Hub.

“Ia adalah inisiatif untuk membantu memberikan ruang kerja kepada syarikat tempatan dan antarabangsa menghubungkan mereka dengan ekosistem perniagaan digital di ASEAN mahupun peringkat global dengan lebih berkesan.

“Ini adalah pengiktirafan besar kepada usaha SITEC membangunkan ‘startup’ di Selangor,” katanya pada sidang Dewan Negeri Selangor, di sini.

Beliau berkata, melalui Digital Hub itu, beberapa kelebihan turut dinikmati antaranya pengecualian cukai korporat, program teknologi usahawan, akses kepada pembiayaan, latihan dan bimbingan, tawaran kos rendah bagi perniagaan jalur lebar serta kebebasan pemilikan syarikat asing untuk melabur.

“SITEC juga menjalankan kelas e-dagang secara percuma kepada pengusaha IKS bagi menambahkan kemahiran dan pengetahuan serta mengaplikasikan kepada perniagaan mereka.

“Kesan daripada jumlah dagangan ini, kita dapat melihat bagaimana perkembangan industri e-dagang meningkat tidak hanya diperingkat domestik, malah di peringkat antarabangsa,” katanya.

Pada masa sama, beliau berkata, SITEC juga berjaya menganjurkan tiga persidangan dan konvensyen yang berjaya menarik 20,000 orang, sejak 2016.

Katanya, lebih RM75 juta kesan ekonomi dari peserta berjaya dicapai menerusi pameran dan acara berkenaan.

“Pada tahun ini, SITEC menganjurkan ‘Selangor Accelerator Program 2018 (SAP), seramai 27 kumpulan mengikuti program ini dan 10 kumpulan terbaik juga mempersembahkan perniagaan mereka di China serta berjaya menarik 1 juta tontonan dalam talian semasa dijalankan,” katanya.


Pengarang :