PENDIDIKAN

UiTM – JBPM meterai MoU, kukuh hubungan dua hala

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 13 DIS: Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di Bangunan Canseleri, UiTM, di sini, hari ini.

Timbalan Naib Canselor UiTM, Prof Dato’ Dr Abdullah Mohamad Said berkata, MoU itu bertujuan mengukuhkan hubungan dua hala bersama JBPM dalam bidang akademik dan latihan pengukuhan.

“MoU ini dilaksana untuk menawarkan kursus kokurikulum Siswa Bomba bantuan kepada mahasiswa UiTM.

“Ia juga sebagai usaha menerap ilmu kebombaan dalam kalangan mahasiswa selama tempoh lima semester membabitkan aspek pembelajaran langkah keselamatan kebombaan, pencegahan, asas memadam kebakaran dan perundangan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis MoU UiTM dan JBPM yang turut dihadiri Ketua Pengarah JBPM, Datuk Mohammad Hamdan Wahid, di sini, hari ini.

Dr Abdullah berkata, MoU itu bersesuaian dengan usaha UiTM yang sentiasa mengambil langkah kehadapan bagi memastikan mahasiswa dapat dilatih berasaskan ciri graduan holistik dan seimbang.

“Saya optimis menerusi kerjasama ini, lebih banyak program akademik, penyelidikan dan pembangunan modal insan akan dilaksanakan pada masa akan datang,” katanya.

Pada masa sama, katanya, UiTM akan berbincang dengan JBPM bagi menjalinkan kerjasama untuk anggota bomba melanjutkan pengajian di universiti terbabit.

“Mungkin perbincangan lebih terperinci dilakukan selepas ini, untuk anggota bomba melanjutkan pengajian di UiTM pada masa akan datang,” katanya.

Difahamkan, sehingga kini seramai 1,143 mahasiswa dari seluruh UiTM menjalani latihan kokurikulum Siswa Bomba bantuan dan dijangka ditauliahkan September 2019.


Pengarang :