SELANGOR

100 peserta kongsi idea hasil dapatan potensi wanita pada PRU14

OLEH NORHAYATI UMOR

PETALING JAYA, 15 JAN: Seramai 100 peserta terdiri daripada Ahli Parlimen, Ahli Dewan Negeri, ahli akademik, parti politik dan wakil badan bukan kerajaan (NGO) serta individu berkepentingan berkongsi idea, pendapat dan idea dalam Seminar Nasional Wanita dan Politik diadakan di Hotel Armada di sini, hari ini.

Pengerusi Institut Wanita Berdaya, Dr Daroyah Alwi berkata, seminar nasional itu membincangkan hasil kajian yang dilakukan penyelidik untuk melihat senario berkaitan dengan calon wanita di beberapa negeri.

Katanya, usaha mencapai kesaksamaan gender itu perlu diteruskan dan dipergiat kerana ia semakin memperlihatkan hasil dari tahun ke tahun.

“Menurut Laporan Jurang Gender Global yang dikeluarkan World Economic Forum baru-baru ini mendapati, Malaysia berada di kedudukan terbawah dalam kalangan negara Asia Tenggara dengan kedudukan 104 daripada 144 buah negara dunia pada 2017.

“Justeru, kerajaan dan parti politik perlu mempercepatkan penyertaan wanita dalam proses pembuatan keputusan demi merealisasikan matlamat kuota 30 peratus dicapai,” katanya.

Dr Daroyah berharap seminar itu dapat mengangkat tindakan dan mengutarakan cadangan bagi membincangkan penyertaan wanita dan mempercepatkan lebih banyak kehadiran wanita sebagai pembuat dasar dalam negara.

“IWB turut berharap hasil daripada seminar ini dapat membantu kerajaan khususnya Selangor untuk merealisasikan usaha mempercepatkan penyertaan wanita dalam politik.

“Selain mewujudkan program susulan seperti pendidikan, latihan dan kesedaran yang dapat meningkatkan potensi dan aktiviti untuk memperbanyakkan perwakilan wanita dalam politik masa kini.

“Ia seterusnya, menjadi contoh kepada negara dan negeri lain dalam memberdayakan wanita dan mengiktiraf potensi besar wanita apabila diberikan peluang dan akses yang sama rata dalam aspek kerjaya serta kehidupan,” katanya.


Pengarang :