BERITA UTAMA SELANGOR

104 kilang plastik haram disita

OLEH NORHAYATI UMOR

KLANG, 23 JAN: Sebanyak 104 kilang memproses plastik tidak berlesen di Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) disita, sehingga hari ini.

EXCO Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awan dan Pembangunan Kampung Baru, Ng Sze Han berkata, ia membabitkan 71 kilang di MPK dan 33 kilang (MDKL).

Katanya, operasi bersepadu bersama Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan pihak Imigresen itu dilakukan susulan kebanjiran plastik haram yang dibawa masuk ke negeri itu melalui Pelabuhan Klang.

“Kerajaan Negeri akan mengambil tindakan tegas dan penguatkuasaaan di dua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) ini.

“Malah, ia juga akan membabitkan PBT lain, kita akan mengambil tindakan yang sama,” katanya selepas Operasi Bersepadu Penguatkuasa Kilang Plastik Tanpa Lesen di Telok Gong, di sini.

Sze Han berkata, hasil siasatan mendapati kilang haram berkenaan mula dibina di dua PBT ini sejak tahun lalu.

“Mereka ini degil. Kebanyakkannya sudah dikompaun tetapi masih beroperasi dan berpindah ke kawasan lain,” katanya.

Dalam operasi itu, sebanyak lima buah kilang diserbu di sekitar Telok Gong bersama beberapa agensi antaranya Imigresen dan Jabatan Alam Sekitar.

Hadir sama, Ahli Dewan Negeri (ADN) Pelabuhan Klang, Azmizam Zaman Huri.

Terdahulu, ADN Kinrara itu berkata, dua PBT terbabit menjadi tumpuan kilang-kilang plastik haram ekoran kedudukannya berhampiran dengan Pelabuhan Klang.

 

“Sebab pertamanya dekat dengan Pelabuhan Klang. Keduanya, kebanyakan kawasan di sana status tanah pertanian.

“Tanah pertanian itu sewa dia murah dan dia boleh sembunyi di dalam ladang kelapa sawit, orang lain tidak nampak,” katanya.


Pengarang :